Voordelen TPMS

Vermijd ongevallen

Banden kunnen tot de helft van hun luchtdruk verliezen voordat ze daadwerkelijk worden opgemerkt door de bestuurder. Banden slijten als gevolg van te lage bandenspanning en beïnvloedt uw rijveiligheid op twee manieren:

Integriteit van de band
Een lage bandenspanning verandert de manier waarop het rubber contact maakt met de weg, waardoor de tractie, handeling, sturing, stabiliteit en het remmen wijzigen.

Ongelijke slijtage
Een versleten loopvlak is niet alleen van invloed op de tractie en handeling, maar geeft ook het risico op een klapband – een potentieel zeer gevaarlijke gebeurtenis tijdens het rijden.

Omdat 75% van de aan de kant van de weg staan met een platte band wordt voorafgegaan door een langzame lekkage of een te lage bandenspanning, is het ook belangrijk om te overwegen wat te doen als en wanneer een lekke band optreedt. Zal het op een afgelegen snelweg zijn? ‘s Nachts? In het midden van een druk kruispunt? In elk geval is de beste manier om het ongemak, kosten, gevaar en risico op plotselinge bandenpech te voorkomen, de bandenspanning goed houden.

Daarom is regelmatig controleren van uw bandenspanning zo belangrijk. En dat is hoe een bandenspanningscontrolesysteem (TPMS), de automobilist automatisch waarschuwt wanneer de bandendruk een bepaald percentage onder de aangewezen bandenspanning is, een positief effect oplevert.


Minder brandstofgebruik

Goed opgepompte banden hebben een positieve impact op het milieu door het verminderen van de uitstoot van kooldioxide (CO2) in de atmosfeer. Een vermindering van de CO2-uitstoot draagt ​​bij aan het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen. Met een gemiddelde van 15.000 km per jaar, is de typische de typische uitstoot van een personenauto meer dan vijf ton CO2 per jaar. Dus, met goed opgepompte banden verbetert u uw brandstof verbruik met ongeveer 3%. De brandstof besparing vertaalt zich tot een verminderde uitstoot van CO2 van uw voertuig.


Minder bandenslijtage

Banden die gelijkmatig slijten blijven langer goed voordat er nood is aan reparatie of vervanging. Bandenfabrikanten vertellen dat slechts 0,5 bar onder de aangewezen bandendruk de levensduur van het loopvlak van een band vermindert met maar liefst 25%. Een typische band verliest 0,1 à 0,2 bar per maand. Indien je niet controleert en aanpast, zal je sneller de band moeten vervangen dan nodig.

Maar met de juiste bandenspanning kan je ook geld besparen aan de pomp. Zachte banden verhogen het brandstofverbruik met 0,3% per 0,2bar verlaging in alle vier de banden. Elke dag wordt er veel brandstof verspild als gevolg van onjuist opgepompte banden. U als automobilist kan uw brandstofverbruik verbeteren met circa 3% door het op de juiste druk houden van uw banden.

Bij een gemiddelde auto scheelt dit al gauw €300.
Bij een vrachtwagen wordt dit al gemakkelijk een €1.800 per jaar.